Alev Sezer Kimdir?

Alev Sezer (23 Nisan 1945, İstanbul – 3 Eylül 1997, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun olan sanatçı, aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladı. 1981 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu kadrosuna geçen Sezer, birçok oyunda rol almasının yanında, kurumun oyunlarında yönetmenlik de yaptı. Tiyatro dışında kamera karşısına da geçerek, sinema ve dizi filmlerde rol aldı. Aynı zamanda seslendirme sanatçısı olan Alev Sezer, bir dönem TRT’de haber spikerliği de yapmıştı. Kronik ishal ve kusma şikayetiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Bruce Willis’i seslendirmesiyle ün kazanmıştır. Aynı zamanda Türkiye’nin en iyi sesi olarak anılan sanatçı 3 Eylül 1997 tarihinde öldü. Mezarı Zincirlikuyudadır.

Ödülleri
Yılın ümit veren sanatçısı ödülü, 1986, “Candida”,

Rol aldığı tiyatro oyunları
Söz Veriyorum : Aleksei Arbuzov – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1986
Amadeus : Peter Shaffer – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1983
Hayaletler Sonatı : August Strındberg – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1982
Yanlış Yanlış Üstüne : Oliver Goldsmith – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1981
Bütün Oğullarım : Arthur Miller – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1980
Söz Veriyorum : Aleksei Arbuzov – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1978
Yasalar ve İnsanlar : Herman Melville\Robert Chapman-Ankara Devlet Tiyatrosu-1978
Körüden Görünüş : Arthur Miller – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1976
Sevgili Doktor : Neil Simon\Anton Çehov – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1976
John Gabriel Borkman : Henrik Ibsen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1975
Dirlik Düzenlik : Oktay Rifat – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1974
Romeo ve Juliet : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1971
Becket Yahut Tanrılarının Şerefi : Jean Anouilh – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1971
Ayakta Durmak İstiyorum : Tarık Buğra – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1970
Damdaki Kemancı : Sholem Aleichem – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1969
Meçhul Asker ve Karısı : Peter Ustinov – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1968
Çınar Dede ile Ihlamur Nine : Semih Sergen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1968
Candıda : George Bernard Shaw – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
Bir Bardak Su Yahut Sebeb ve Neticeler : Eugène Scribe – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
Menekşe Yaprağından İncinen Kız : Ergun Sav – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
Yoklar Dağındaki Nar : Zeki Taşkın – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1961
Mavi Kuş : Maurice Maeterlinck – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1961
Babamızın Evinde Hayat : Clarance Day\Howard Lindsay\Russel Crouse – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
Mavi Kuş : Maurice Maeterlinck – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1955
Oyuncakçı Dede : Mümtaz Zeki Taşkın – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1955

Yönettiği tiyatro oyunları
Babaannem Yüz Yaşında : Roberto Cossa – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1996
İçerdekiler : Melih Cevdet Anday – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1995
Salıncakta İki Kişi : Willam Gibson – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1990
Gardiyan : Turan Oflazoğlu – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1989
İnsan Maiere : Franz Xaver Roetz – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1987
Komedi Sanatı : Eduardo de Filippo – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1984
Mkado’nun Çöpleri : Melih Cevdet Anday – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1983

Filmografisi
Yasemin – 1997
Bir Umut – 1997
Gölgeler Uzarken – 1996
Kurtuluş – 1996
Şehnaz Tango – 1996
Tanrı misafiri – 1994
Şişeler – 1993
Son Söz Sevginin – 1993
Bir Yalnız Melek – 1990
Cahide – 1989
Ağlıyorum – 1988
Aşkın Gözü Kördür – 1987
Bir Muharririn Ölümü – 1987
Afife Jale – 1987
Kırık Hayatlar – 1985
Tohum ve Toprak – 1982
El Bebek Gül Bebek – 1978
Kalp Kalbe Karşıdır – 1978
Kimin Eli Kimin Cebinde – 1977
Aşk Dönemeci – 1977
Tavşan Kızlar – 1976
Unutamam Seni – 1976
Üç Yaman Bakire – 1975
Gerdek Gecesi – 1975
Kaynanalar – 1974
Damdaki Kemancı – 1972
Tuzsuz Deli Bekir – 1972
Tatlı Dillim – 1972

Seslendirme
Yıllarca Bruce Willis’i ve Mel Gibson’ı seslendirdi. Bruce Willis’in o alaycı tavrını sesine çok iyi yansıttı. Alev Sezer yaşadığı sürece Bruce Willis’i ve Mel Gibson’ı başka hiç kimse seslendirmedi; ama Alev Sezer’in vefatından sonra her iki oyuncunun sesi de sıklıkla değiştirildi.

En bilinen seslendirmeleri : 1980’lerde TRT Seslendirmeler,

Dallas Patrick Duffy / Bobby Ewing
Moonlighting (Mavi Ay) Bruce Willis / David Addison Jr.
1990’larda yabancı sinemalarda,

Die Hard / Zor ölüm 1 – 2 ve 3 serisinde yine Bruce willis’i seslendirmişti.
Gunman’s Walk 1958 … James Darren (TRT dublajı)
Yalan Rüzgarı / Paul Williams (TRT 2 dublajı)

Kişisel Web Sitesine İhtiyacınızmı Var?
For You Bilişim Yazılım Ltd. Şti. 15 yılı aşkın tecrübesi ve yeni teknolojileri takip eden profesyonel ekibiyle size yardımcı olabilir. Unutmayın firmamız web tasarım, web yazılım, mobil uygulama, SEO ve Google AdWords, dijital pazarlama konularında profesyonel bir ekibe sahip. Bizimle iş yaptığınızda bu konularda uzman bir ekibi kiralamış olacaksınız.

Hemen Arayın : 0 252 646 74 24 – 0 252 612 18 82