Size bir telefon kadar yakınız
0 850 532 19 14
Dil Seçin
Dil Seçin

ADLİ BİLİŞİMDE OLAY YERİ İNCELEMESİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR NELERDİR?

1.605 görüntülenme
ADLİ BİLİŞİMDE OLAY YERİ İNCELEMESİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR NELERDİR?

ADLİ BİLİŞİMDE OLAY YERİ İNCELEMESİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR NELERDİR?

 

Adli bilişimin başladığı nokta, el koymanın başladığı noktadır.Bilişim suçları ile mücadelede ilerleme sağlamış ülkelerde, olay yerinde bulunan teknik ekibin adli bilişim ile ilgili konularda nasıl hareket edeceklerini bağlayıcı hale getiren ve yanlış yapılan işlemlerin bir ihlal olarak değerlendirilerek cezalandırılacağı, düzenlemeler bulunmaktadır.

Olay yerindeki işlemlerin teknik olarak uygulanması, tüm dünyada standart olarak uygulanan ve sadece küçük farklılıkların görüldüğü bir işlem sırasına göre yapılmaktadır.

  • Bilişim suçları ile mücadele, olay yerinde bulunan müdahale grubunun üzerinde titizlikle durması gereken başlıca hususları şöyle sıralanabilir: Delillerin değişmesine ya da bozulmasına imkan tanımamak gerekir. Olay yerinin güvenliğini sağlamalıdır. Giriş kontrol altına alınmalı, giren çıkan kişilerin kaydı tutulmalıdır.

  • Olay yerinde kontrol listelerine uyarak gereken işlemler yapılır. Olay yerinde başlamadan, farklı açılardan ve mümkün olduğunca çok sayıda fotoğraf çekilmelidir . Çekilen fotoğraflar daha sonra duyabilecek şüpheleri gidermek amacıyla kullanılabilir.

 
  • Çalışma esnasında ise oda içindeki konumlarını da gösterecek şekilde olay yerinde kullanılan tüm mataryeller.(yazıcı,tarayıcı, monitör, vb.) Bilgisayar ekranında görünen bilgiler ve tüm bağlantı kabloları,(yükseltilmiş zemin ve ya asma tavan mevcut ise, bu durumda da gözden kaçırmadan fotoğraflanmalıdır. Tarih / zaman bilgisi bulunmalıdır.)

  • Tüm mataryeller delil etkileri ile etiketlenmelidir. Taşınabilir aygıtlar, paket yapıldıktan ve ya korumalı kaba yerleştirildikten sonra ayrıca etiketlendirilmelidir.

  • Bir envanter oluşturularak, olay yerinde el konulan tüm nesneler seri numaraları ile birlikte listeye kaydedilmelidir.

  • Sürecin başladığı andan son ana kadar yapılan her işlem mutlaka dökümanlara kaydedilmelidir. Dökümanlara tarih/saat bilgilerinin ve olay yerinde bulunan şüpheli ve/veya avukatının imzasının bulunması da ayrıca önemli hususlardandır.

 
  • Olay yerinde öncelikle fiziksel deliller olmak üzere, bozulması muhtemel olan dijital ya da fiziksel tüm delillerkısa süredetesbit edilmeli, fotoğraflanmalı ve dökümanlara kaydedilmelidir.

 
  • Bilgisayarlara uzaktan erişim amacıyla erişmeyi sağlayan cihaz (faks vb.) ve bağlantılar öncelikle tesbit edilmeli ve sökülmeden etiketlenmelidir.

 
  • CD, DVD, klavye,fare ve diğer bilgisayar donanım birimleri üzerinde bulunan parmak izleri, inceleme sonrasında elde edilen delillerin kişiler arsındaki bağlantıyı kurmak açısından önem teşkil etmektedir ve korunmasına özen gösterilmelidir.

  • Bilgisayar ya da çalışma masası etrafında bulunan notlar kaydedilmeli ve aynı zamanda, fotoğrafını çeklmelidir. Bu tür notlarda analiz aşamasında ihtiyaç duyabilecek şifre ve kullanıcı kayıt bilgileri yer alabilmektedir.

  • Olay yerinde bilgisayarın açık olup olmadığını kontrol edilmeli çalışır vaziyetteki bilgisayarın video kayıtları ile desteklenerek kaydedilmelidir.

  • Olay yerinde bulunan bilgisiyar sistemlerinin BIOS bilgileri kaydedilmelidir. Özellikle BIOS tarih/zaman bilgileri gerçek zaman bilgilerinin gerçek zaman bilgilerinden farklı olması halinde bu durum mutlaka inceleme formunda belirtilmelidir.

  • Imaj alma işlemi sırasında farklı bilgisayar kullanılmalı ve ımajlarının karışmaması için yapılan isimlendirme ve etiketlendirme işlemlerinde titiz olunmalıdır. Disk üzerindeki tüm bilgiler ayrıntıları ile birlikte (model ve seri numaraları gibi) kaydedilmeli ve mümkünse disk etiketinin fotoğrafıda çekilmelidir. Tüm veri depolama birimlerinin (sabit disk, CD/DVD flash bellek vb.) adli bilişim standartlarına uygun birer imajı alınmalıdır.

Akış diyagramı, olay yerine ulaşıldığında dijital delillerin yok edilmesine yönelik olarak başlatılmış işlemlere karşı nasıl hareket edeceği ile ilgili eklemelerde, (cihazın ekran fotoğrafının çekilmesi gibi) yapılarak genişletebilir.

 

BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ

LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..

0 850 532 19 14