Size bir telefon kadar yakınız
0 850 532 19 14
Dil Seçin
Dil Seçin

Whatsapp Mesajları Delil Sayılır mı?

10 görüntülenme
Whatsapp Mesajları Delil Sayılır mı?

Whatsapp tüm dünyaca kabul görmüş ve en çok kullanılan mesajlaşma/arama-aranma (sesli-görüntülü) yapılan ve milyarlarca indirme yapılmış haberleşme uygulamasıdır. Mobil cihazlar üzerinden internet aracılığı ile haberleşmeyi sağlayan bu uygulamaya günümüzde bilgisayarlar aracılığıyla da erişim sağlanmasına imkan sağlanmıştır. Anlık mesajlaşma trafiğinin belki de hesaplanamaz olduğu bu uygulama üzerinden gerçekleşen mesajlaşma ve arama-aranmalar içerisinde ne yazık ki hakaret, tehdit, şantaj vb. suç teşkil eden içerikler de alınıp gönderilebilmektedir.

Peki Whatsapp veya benzeri mesajlaşma uygulamalarında gönderilen hakaret, tehdit, şantaj vb. içerikler delil sayılır mı? Sayılırsa ne yapmalıyız? soruları günümüzde en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bu soruların cevabı ise verinin elde edilme yöntemine bağlı olarak değişmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, mesaj içeriğinin / verinin hukuka uygun şekilde edilmesi gerektiği ve ancak bu koşulda delil sayılabilecek olmasıdır. Hukuka uygun olmayan şekilde, a4 çıktısı vb. şekilde sunulan mesajlaşma içerikleri hukuka uygun olmamakla birlikte delil niteliği de taşımamaktadır. Anayasa’nın 38. Maddesinin 6. fıkrasında; “Kanuna aykırı elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez”. hükmü yer almaktadır. Benzer şekilde HMK 189/2′ de bu husus düzenlenmiştir; “Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.”. Whatsapp ve benzeri uygulama konuşmalarının delil niteliği taşıması için en önemli husus verinin elde edilme yönteminin hukuka uygunluğudur.

Hukuka uygun şekilde veri nasıl elde edilir?

Whatsapp Delil Niteliği

Mobil cihaz üzerinden gerçekleşen mesajlaşma verileri, yazışmanın yapıldığı ve mesaj içeriğinin alındığı mobil cihaz üzerinde Adli Bilişim Hizmetleri ekibinde yer alan Adli Bilişim Uzmanları aracılığı ile uluslararası veri çıkartım yöntemleri ile çıkartılmalıdır. Mesajlaşma verilerinin delil niteliği taşıması için adli bilişim uzmanları aracılığı ile cihazın adli kopyasının (imajının) alınması ve mesajların adli kopya üzerinde çözümlenmesi gerekmektedir.

Boşanma davalarında daha çok kullanılan Whatsapp verilerinin imaj alma ve veri çıkartım yöntemleri uygulandıktan sonra CMK 67. Ve HMK 293. Kapsamında uzman görüşü hazırlanarak dava dosyası içerisine sunulması verinin delil olarak nitelendirilmesini sağlayacaktır.

Aynı şekilde mobil cihazlar üzerinde gerçekleşmiş ve sonrasında silinmiş Whatsapp mesajları ve içerikleri veri kurtarma çalışması yapılarak kurtarılabilmekte, kurtarılan veriler delil niteliğine geçmektedir.

Tüm bu süreçlerde haklıyken haksız duruma düşmemek için işi uzmanına danışın.

BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..

0 850 532 19 14