Size bir telefon kadar yakınız
0 850 532 19 14
Dil Seçin
Dil Seçin

İnternet Üzerinden Hakaret Tehdit Şantaj Suçu

929 görüntülenme
İnternet Üzerinden Hakaret Tehdit Şantaj Suçu

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve bunun sonucu olarak da insanların daha ulaşılabilir olmasıyla birlikte internet üzerinden gerçekleşen tehdit ve şantaj suçunda son yıllarda artış yaşandığını görüyoruz. İnternetteki sosyal medya uygulamaları (Facebook, Instagram, Twitter, Skype, Snapchat, sohbet programları vs gibi) aracılığıyla, webcam yoluyla kaydedilmiş fotoğrafların, videoların, özel yazışmaların ifşası tehdidiyle şantaja uğrayan çok sayıda mağdur var. Bu durum ne yazık ki internet kullanan herkesin başına gelebilecek bir hal almış durumdadır.

İnternet Üzerinden Hakaret, Tehdit, Şantaj Suç mudur?

Tehdit (TCK m. 106) ve şantaj (TCK m. 107) nasıl olduğu ve ne şekilde olursa olsun her zaman suçtur. İnternet ve Sosyal medya kullanıcılarının çoğu, kendilerine ulaşılamayacağı düşüncesiyle, aralarında husumet bulunanlara, gerçek hayatta karşısına çıkma cesareti bulamayacakları kişilere, küfür ve taciz etmek için kendi hesaplarından ya da sırf bu nedenle oluşturdukları, sahte hesaplar aracılığı ile istedikleri her türlü veriyi göndermekten çekinmemektedirler. Ancak Kanun, tehdit suçunun işlenmesi için, suçu işleyen ve mağdurun, aynı ortamda bulunmasını aramamaktadır. Unutulmaması gereken suçun sosyal medya üzerinden işlenmesi cezasızlık sebebi değildir.

İnternet Üzerinden Hakaret, Tehdit, Şantaj suçlarına Maruz Kaldığımda Neler Yapabiliriz? İnternet üzerindeki hangi platformda olursa olsun sosyal medya, online chat, mail ya da uygulamalar üzerinden şantaja uğramanız halinde en kısa sürede adli bilişim uzmanlarından destek alınması gerekiyor. Birçok kişi, videolu şantaj, internet şantaj videosu veya başka şekilde şantaja uğramasına rağmen, ailesinden, yakın çevresinden çekindiği ve korktuğu için şantaja karşı yapılabilecek bir şey olmadığını düşünerek şantaja boyun eğiyor ve şantajcının isteklerine yerine getiriyor. Böyle bir durumda asla korkmamak gerekiyor. Çünkü şantaja karşı hem teknik hem de hukuki olarak birçok çözüm yolu bulunuyor. Yapılan şantaja karşı hemen müdahale edilmese görüntülerin yayılması daha hızlı olabiliyor. Eğer şantajının istediğini verirseniz bir süre istediği yerine getirilen şantajcı sessizliğe çekiliyor ancak daha sonra yine bu görüntüleri kullanarak şantaj yapmaya devam ediyor. Bu nedenle böyle bir duruma maruz kaldığınızda en kısa sürede korkmadan yardım almanız gerekiyor. Genelde böyle durumlarda yapılan en büyük hata önce şantajcının istekleri yerine getiriliyor, bu istekler gün ve gün artıyor ve en sonunda hukuki yollara başvuruluyor.

Günümüzde internet üzerinden işlenen suçları şu şekilde sıralayabiliriz.

      • İntihara Yönlendirme ( TCK Madde 84)
      • *Çocukların Cinsel İstismarı ( TCK Madde 103)
      • Cinsel Taciz ( TCK Madde 105)
      • Tehdit ( TCK Madde 106)
      • Şantaj ( TCK Madde 107)
      • Haberleşmenin Engellenmesi ( TCK Madde 124)
      • Hakaret ( TCK Madde 125/2)
      • Haberleşmenin Gizliliğini İhlal ( TCK Madde 132)
      • Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK Madde 134)
      • Kişisel Verilerin Kaydedilmesi ( TCK Madde 135)
      • Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme ( TCK Madde 136)
      • Nitelikli Hırsızlık (TCK Madde 142)
      • Nitelikli Dolandırıcılık ( TCK Madde 158/1-F)
      • Müstehcenlik (TCK Madde 226)
      • Fuhuş (TCK Madde 227)
      • Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama ( TCK Madde 228)
      • Manevi, Mali veya Bağlantılı Haklara Tecavüz (FSEK Madde 71)
      • Koruyucu Programları Etkisiz Kılmaya Yönelik Hazırlık Hareketleri (FSEK Madde 72)
      • İmza Oluşturma Verilerinin İzinsiz Kullanımı (EİK Madde16)
      • Elektronik Sertifikalarda Sahtekârlık (EİK Madde 17)

İnternet Üzerinden Hakaret, Tehdit, Şantaj suçlarında Delil Nasıl Elde Edilir?
İnternet üzerinden işlenen suçlar, savcılık ya da mahkeme tarafından değerlendirilmesi için adli bilişim uzmanı tarafından suç unsurları verileri elde edilerek rapor halinde savcılığa, mahkemeye veya idari makamlara sunulabilir. Ayrıca internet ortamında yayınlanan fotoğraf veya video gibi herhangi bir verinin bir anda yüzlerce sitede yayınlanması mümkün. Dolayısıyla internet üzerinden herhangi bir şekilde şantaja maruz kalmanız halinde, bu içerik yayınlanmadan veya yayınlandıktan sonra bir uzman bilişim firması ekibiyle birlikte, tehdit ve şantaj suçuna maruz kalan kişilerin görüntülerinin, şantaj videolarının internet mecralarından tespit edilerek raporlanması gerekmektedir. For You Bilişim hizmetleri tarafından internet üzerinden hakaret, tehdit, şantaj suçlarında delillerin bulunduğu mobil cihaz ya da bilgisayar imajı (yedek) alınır. Alınan imaj üzerinde adli bilişim yazılımları kullanılarak suça konu olaylar ile ilgili teknik inceleme yapılır. Bu işlemler yapılırken imaj üzerinde veri kurtarma yazılımları ile de silinen veriler taranabilmektedir. Adli ve İdari Birimlerde kullanılmak üzere Ceza Muhakemeleri Kanun’u (CMK) 67. Ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 293. Maddelerine uygun olarak uzman mütalaa/ uzman görüşü rapor hazırlanır. Bu rapor Türkiye Cumhuriyeti Adli ve İdari Makamlarında hatta Uluslararası Hukuk Normlarında geçerli bir rapor olarak For You Bilişim Uzmanları tarafından düzenlenir. Bu hizmetimizden yararlanmak için lütfen bize ulaşın.

BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..

0 850 532 19 14