Size bir telefon kadar yakınız
0 850 532 19 14
Dil Seçin
Dil Seçin

Bitcoin Dolandırıcılığı Suçu

687 görüntülenme
Bitcoin Dolandırıcılığı Suçu

Bitcoin dolandırıcılığı veya daha genel adıyla kripto para dolandırıcılığı suçu özellikle dijital paraların yaygınlaştığı son birkaç yılda artış gösteren bilişim suçları arasında girmiştir. Kripto paralarla internette Bitcoin şantaj sucu ve fidye suçları işlenebildiği gibi internet dolandırıcılığı suçu türleri de işlenmektedir. Bu yazının konusu ise doğrudan kripto paralar ve Bitcoin üzerinden işlenen dolandırıcılık suçlarıdır. Cryptocurrency veya Türkçe’deki anlamı ile kripto para, alfa-numerik kodlarla ifade edilen blok-zincir teknolojisi alt yapısına dayanan elektronik para türüdür. Bitcoin ve diğer dijital paraların diğer yatırım araçlarına göre daha cazip kazançlar sunması yatırımcıları bu alana yöneltmiştir. Ancak kripto para piyasasında sadece uzmanlar değil  yeterli bilgiye sahip olmayanlar da yatırım yapmaktadır. Gerçekten, coin piyasa tecrübesi veya finansal bilgisi olmayanların yatırımları risk teşkil etmektedir. Ayrıca teknik bilgisi yeterli olmayan kişiler de elektronik para piyasalarında işlem yapmaktadır. Bu da İnternetteki kripto para sitelerini dolandırıcılar için uygun bir ortam haline getirmektedir. Kripto paralar ve Bitcoinler vasıtasıyla işlenen dolandırıcılık suçlarının detayları yazımızın devamında işlenmiştir.

Bitcoin Dolandırıcılığı Türleri

Bitcoin dolandırıcılığı suçu farklı şekillerde tezahür edebilmektedir. Bunların ilki Bitcoin karşılığı bir ürün veya hizmet satışı yapıp karşılığında ürün veya hizmeti vermemektir. Bitcoin’in takip edilemeyen anonim yapısı dolandırıcılar için ideal bir araç olarak görülmesine neden olmaktadır. Dolandırıcılar banka hesabı vermeleri halinde yakalanacaklarını bildikleri için Bitcoin üzerinden tahsilatı tercih etmektedirler. Bu tipik dolandırıcılık yöntemi dışında ayrıca başka kripto para dolandırıcılığı suçları da söz konusudur.

Bitcoin Yatırım Dolandırıcılığı

En klasik kripto para dolandırıcılığı suçu Bitcoin alma veya satma bahanesiyle kişilerin paralarının veya Bitcoinlerinin hileli ve hukuka aykırı yoldan ele geçirilerek maddi menfaat sağlanmasıdır. Bitcoin dolandırıcılığının en sık görülen tipi, çevresindeki kişilere onlar adına Bitcoin alma bahsiyle işlenmektedir. Bu suç tipinde fail çevreden para toplayıp karşılığında bir şey vermemek suretiyle menfaat temin etmektedir. Bitcoin ve altcoinler,  bilgisayar teknolojilerinden anlamayan kişiler için yatırım yapılması zor olan elektronik paralardır. Dolayısıyla dijital para almak isteyen ancak nereden ve nasıl alabileceğini bilmeyen kişiler genelde hedef olmaktadır. Coin dolandırıcıları, Bitcoin yatırımı yapmak isteyen kişilerden kripto para alacağı iddiasıyla para toplamaktadır. Ancak ya hiç kripto para almayarak ya da aldıkları kripto paraları vermeyerek bu suçu işlemektedirler. Bazı durumlarda ise dijital para cüzdanı veya safe üzerinde Bitcoin tutma vaadiyle de mağdurlar dolandırılmaktadır.

Sahte Bitcoin Borsaları ve Siteleri Üzerinden Dolandırıcılık

Diğer Bitcoin dolandırıcılığı suçu ise sahte elektronik para borsası veya kripto para sitesi üzerinden dolandırıcılıktır. Kripto para dolandırıcıları, bazen sahte veya taklit bir site kurup mağdurun güvenini kazanarak bu suçu işlemektedirler. Bu alanda uzman olmayan kullanıcılar gerçek dijital para borsasıyla sahte olanı ayırt edemeyip tuzağa düşmektedirler. Başlangıçta para yatırma çeken kullanıcı bir sorun yaşamayınca siteye güvenmekte ve daha yüksek meblağ yatırmaktadır.  Ancak siteye güvenip daha fazla miktar para yatırınca yatırdığı parayı çekememektedir. Bu tür dolandırıcılık suçlarında genelde sahte dolandırıcılık siteleri hakkında sahte olumlu yorumlar girilmektedir. Bu şekilde tuzak siteler mağdurların gözünde inandırıcı hale getirilmektedir. Dolayısıyla, bir sitenin dizaynına veya hakkında yorumlara bakarak yatırım işlemi yapmak son derece risklidir.

Sahte Mining (Madencilik) Siteleri

Bir başka Bitcoin dolandırcılık yöntemi ise sahte bir madencilik sitesi ile kazanç vaat ederek gerçekleşmektedir. Siteye üye olan mağdur önce küçük meblağlar yatırarak siteyi test edip bir sorun olmadığına inanmaktadır. Mağdur daha fazla kazanç elde etmek için daha çok para yatırdığında ise sitedeki parasını çekememektedir. Güya müşteri adına madencilik yapacakmış izlenimi veren bu tür siteler esasen tuzak niteliği taşımaktadır. Bu tür dolandırıcılık sitelerinde de sahte kullanıcı yorumları mağdurları etkilemede araç olarak kullanılmaktadır.

Sahte Kripto Paralar ve Coinler

Kripto para dolandırıcıları bu suçu internette iki şekilde işlemektedir. Birincisi sahte Bitcoin alım-satım platformu veya sahte elektronik para borsaları kurabilmektedirler. İkincisi ise hiç mevcut olmayan tamamen uydurma ve sahte bir coin ile dolandırıcılık suçu işleyebilmektedir. Gerçekten dolandırıcılar gerçekte hiç var olmayan tamamen sahte bir kripto para birimi üzerinden dolandırıcılık yapabilmektedir. Bu şekilde sahte coini internette mağdurlara tavsiye ederek ve sahte kripto paraları satarak dolandırıcılık yapmaktadırlar. Japon veya Çinli bir kadın veya Asyalı bir kız tarafından İngiltere numarasıyla bu suç işlenmektedir.

Bitcoin Dolandırıcılığı Mağdurları

Türkiye’de kripto para hukuku mevzuat anlamında henüz gelişmediği için özel kanunlar yerine TCK gibi genel kanunlar uygulanmaktadır. Ayrıca konunun teknik yönü ve ciddi bir bilişim bilgisi gerektiren yapısı nedeniyle bu tür kripto para dolandırıcılığı suçlarında bilişim avukatı ile çalışmak uygun olacaktır. Bitcoin dolandırıcılığı suçunda maddi kayba uğrayan kişiler bitcoin avukat yardımı için bilişim avukatı kadromuzdan profesyonel destek alabilirler.

BU KONU HAKKINDA UZMANIMIZDAN HEMEN BİLGİ VE DESTEK ALMAK İSTERSENİZ

LÜTFEN FOR YOU BİLİŞİM İLETİŞİM HATTIMIZI ARAYINIZ!..

0 850 532 19 14